Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι νέες ειδικές- επιχειρησιακές ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας..



Police-Voice blog ➤
Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας εισάγονται για πρώτη φορά σημαντικές ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την σύσταση ειδικών ομάδων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων βάσει του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ειδικότερα, πρόκειται για τις ομάδες ειδικών δράσεων, τις κινητές αστυνομικές μονάδες και τις
ομάδες προληπτικής αστυνόμευσης.

Οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και έχουν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών. Με άλλα λόγια, δημιουργούνται παρόμοιες ομάδες με την επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ο.Π.Κ.Ε στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια στις Αστυνομικές Περιφέρειες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά το ανθρωποκηνυγητό των Αλβανών δραπετών που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές Τρικάλων χρειάζονται ειδικές δυνάμεις καταλλήλως εκπαιδευμένες για την σύλληψη κακοποιών που δρουν στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην επαρχία και πέριξ ορεινών όγκων. Ειδική μνεία στις Ο.Ε.Δ γίνεται ως προς τον οπλισμό τους αφού αυτός θα αποτελείται από βαρύ οπλισμό πολεμικών διαμετρημάτων. Να σημειωθεί πως οι Ο.Π.Κ.Ε συνεχίζουν να διατηρούνται κανονικά στις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.Η εκπαίδευση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων θα είναι στρατιωτικοποιημένη ενώ δεν αποκλείεται μέρος της εκπαίδευσης εκτός από τις αστυνομικές εγκαταστάσεις να λάβει χώρα και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου. Πολλά από τα αντικείμενα στα οποία θα κληθούν να εκπαιδευθούν οι αστυνομικοί θα είναι από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών. Η ΕΛ.ΑΣ πλέον έχει αντιληφθεί την σημασία που κρύβουν οι ασύμμετρες απειλές από τα Βόρεια σύνορα αλλά και οι κάθε λογής ποινικοί που δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα είναι στρατιωτικών πρότυπων παρόμοια με αυτή των σύγχρονων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, δημιουργούνται οι Ομάδες Προληπτικής Αστυνόμευσης (Ο.Π.Α.), οι οποίες έχουν ως αποστολή τη διενέργεια πεζών ή και εποχούμενων περιπολιών, ιδίως σε αστικές περιοχές ή σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αστυνόμευσης, προς το σκοπό αποτροπής παράνομων ενεργειών και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η πεζή αστυνόμευση δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως το Υπουργείο έχει αντιληφθεί την βαρύνουσα σημασία τους. Οι Ο.Π.Α θα εδρεύουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα των αστικών κέντρων και ειδικότερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα δρουν επικουρικά της Άμεσης Δράσης καθώς και των οχημάτων των τμημάτων τάξης και ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο κέντρο των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) που λειτουργούν εκ νέου και δραστηριοποιούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 77Α του προεδρικού διατάγματος 141/1991 (Α΄ 58), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 80/2007(Α΄ 96) και έχουν ως αποστολή τη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες, ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών. Έτσι λοιπόν, σε Αττική και Θεσσαλονίκη συγκροτούνται Κ.Α.Μ που θα συνδράμουν σε αστυνομικές διευθύνεις στα πλαίσια μεγάλων αστυνομικών επιχειρήσεων π.χ καταδίωξης κακοποιών. Επιπλέον, οι Κ.Α.Μ θα συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση οχλοκρατικών καταστάσεων και αντιμετώπισης ταραχών στα αστικά κέντρα. Να σημειωθεί πως θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον Κλάδο προστασίας συνόρων και μετανάστευσης και οι Κ.Α.Μ θα μεταβαίνουν στα σύνορα προς συνδρομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων ήτοι των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.

Να σημειωθεί πως εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και ειδική μνεία στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο εφεξής θα αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Γενικής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας.

του Γιάννη Νικήτα
Πηγή ➤http://www.bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου