Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μάχιμες διεκδικούν να είναι οι προ του 2007 σειρές των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων



Police-Voice blog ➤

Tον τελικό λόγο για το εάν αυτό θα υλοποιηθεί  ή όχι  το έχει πλέον η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας

Μάχιμες διεκδικούν να είναι και οι παλαιές φουρνιές  των γυναικών  που μπήκαν πριν το 2007 στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 Όμως, το τελικό λόγο  για το εάν αυτό θα υλοποιηθεί  ή όχι  το έχει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς παραπέμφθηκε στο ζήτημα αυτό από το Γ΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το λεγόμενο ασθενές φύλο, σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε πριν από  το 2007, μπορούσε  να καταταγεί μόνο στις ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και απέκλειε τις  γυναίκες από όλες τις άλλες επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες των Ενόπλων Δυναμένων.

Ειδικότερα, πριν το 2007 οι γυναίκες υποψήφιες  Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) είχαν το δικαίωμα να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, σε θέσεις κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων. Υπήρξαν ωστόσο γυναίκες που δήλωσαν συμμετοχή στις ειδικότητες που προκηρύσσονταν μόνο για τους άνδρες και για το λόγο αυτό αποκλείστηκαν.

Έτσι, δύο γυναίκες την διετία 2005-2006 υπέβαλαν αίτηση για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. Στρατού Ξηράς. Στις αιτήσεις που υπέβαλαν δήλωσαν τις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, πυροβόλων, χειρίστρια οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ.

Κατά την μοριοδότηση και οι δύο υποψήφιες κρίθηκαν ως ακατάλληλες για τις ειδικότητες που είχαν δηλώσει, καθώς οι ειδικότητες αυτές προβλεπόντουσαν μόνο για άνδρες. Έτσι, αποκλειστήκαν και προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το Γ΄  Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄   αριθμ. 162 και 163/2015 αποφάσεις του έκρινε  ότι  είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001 με την οποία προβλέπεται η κατάταξη των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και ο αποκλεισμός τους από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές και έχει ειδικευθεί σε παρόμοια θέματα, με τις  αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε: «Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 2936/2001 με την οποία προβλέπεται η κατάταξη των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και ο αποκλεισμός τους από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων συνιστά απόκλιση από την αρχή της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του ΕΠ.ΟΠ. και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκησή του. Από το περιεχόμενο όμως των διατάξεων του νόμου αυτού δεν προκύπτει ότι ο κοινός νομοθέτης, για τη θέσπιση της ως άνω απόκλισης, έλαβε υπόψη του και εκτίμησε συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων των ΕΠ.ΟΠ., όπως περιγράφονται αναλυτικά στον Στρατιωτικό Κανονισμό 105-2/1999, για την άσκηση των οποίων, λόγω της φύσης τους και των συνθηκών υπό τις οποίες ασκούνται, θεώρησε ότι ο παράγοντας του φύλου διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο. 

Επομένως, δεν προκύπτουν κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν τον θεσπιζόμενο με τις προαναφερόμενες διατάξεις πλήρη αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων των ΕΠ.ΟΠ. και να επιτρέψουν στο Δικαστήριο να ελέγξει αν η πρόσβαση στις συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιολογείται πράγματι από τη φύση των καθηκόντων αυτών, δηλαδή, εάν πρόκειται για καθήκοντα, η άσκηση των οποίων απαιτεί δυνατότητες που, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, διαθέτουν, κατά κανόνα, σε μεγαλύτερο βαθμό οι άνδρες». 

Κατόπιν αυτών λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου