Το προσωπικό της 31η ΜΕΕΔ, η οποία ανήκει στην κατηγορία των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) είναι πιστοποιημένο για ρίψεις με Αλεξίπτωτα στατικού Ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, προκειμένου να διεισδύσει στην περιοχή όπου φίλιο προσωπικό βρίσκεται σε κίνδυνο από εχθρικές δυνάμεις και απαιτείται ο εντοπισμός και η περισυλλογή του.
Η επιλογή ανάπτυξης με αλεξίπτωτο προσφέρει στους Διασώστες Μάχης, ταχύτητα για την επέμβαση στην περιοχή ενδιαφέροντος καθώς οι αποστάσεις περιορίζονται στο ελάχιστο από τα μεταγωγικά αεροσκάφη – σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πλωτό ή εναέριο μέσο μεταφοράς προσωπικού.
Επιπλέον παρέχεται εμβέλεια ακόμη και για επέμβαση σε μακρινές αποστάσεις από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας αλλά και προκεχωρημένες βάσεις των νησιών, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις ανάγκες χώρου και χρόνου στο σύγχρονο πεδίο μάχης όπου οι καταστάσεις είναι ταχέως εξελισσόμενες.
Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η έξοδος για θαλάσσιο άλμα ελευθέρας πτώσης ενός Διασώστη Μάχης της 31 ΜΕΕΔ από τη ράμπα α/φους C-130H Hercules κατά την επίδειξη που πραγματοποίησε η ΠΑ στον Φλοίσβο στις 6/11/2016.
Η διαδικασία προέβλεπε ανάπτυξη του Διασώστη Μάχης, στην θαλάσσια περιοχή όπου προηγουμένως καταρρίφθηκε φίλιος χειριστής και περισυλλογή του αμέσως μετά (μαζί με τον χειριστή) από ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνάς Διάσωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας για την χρησιμοποίηση δυνάμεων που εκτελούν επιχειρήσεις αυτής της μορφής. Λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψην η επίδραση του ανέμου, της βροχής της χαμηλής νέφωσης και της θερμοκρασίας στην περιοχή όπου θα εκτελεστεί η επιχείρηση!
Βεβαίως η 31 ΜΕΕΔ δεν περιορίζεται στη χρήση μιας μεθόδου ανάπτυξης αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μορφής μέσο (πλωτό, χερσαίο ή εναέριο) για να μεταβεί στην περιοχή ανάκτησης προσωπικού, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ευελιξία!
Όλα μπορεί να φαίνονται ότι έγιναν με ταχύτητα και άνεση αλλά σε τελική ανάλυση, η εκπαίδευση είναι αυτή που καθιστά ικανούς τους άνδρες της μονάδας να ανταπεξέλθουν με επιτυχία και ασφάλεια.
Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπεται ότι η όλη διαδικασία ενέχει κινδύνους και ρίσκα που για τους περισσότερους φαίνονται αδιανόητα. Για τους Διασώστες Μάχης της 31ης ΜΕΕΔ (όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα μέλη που υπηρετούν σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων), όλα αυτά είναι απλώς.. «μια ακόμη μέρα στη δουλειά»!