Οι γερμανικές εκλογές, δυστυχώς, είχαν έναν πραγματικό νικητή: το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό κόμμα AfD. Μόνο που φαίνεται πως ούτε και οι ίδιοι οι άνθρωποι του κόμματός ήταν έτοιμοι γι’ αυτό. Και το πρωί της Δευτέρας (25.09.2017) πριν καλά καλά ξεμεθύσουν από το νέκταρ της επιτυχίας είδαν τη συμπρόεδρό τους να τους τα βροντάει και να φεύγει.
Η Φράουκε Πέτρι δεν θα συμμετάσχει στην Κ.Ο. του AfD αλλά δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (24.09.2017) η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος είχε πάρει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την εκλογική επιτυχία.

«Πάγωσαν» στο AfD

Παραδοσιακά, το πρωί της επόμενης μέρας των εκλογών, τα κόμματα δίνουν συνέντευξη Τύπου. Έτσι έγινε και με το AfD. Αλλά κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη.
Ήταν εκεί όλοι: ο Γιεργκ Μόιτεν και η Φράουκε Πέτρι, οι δυο πρόεδροι του κόμματος. Παρόντες επίσης οι δυο κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος: η Αλίς Βαϊντέλ και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. 
Όλοι πήραν τις θέσεις τους και ήταν έτοιμοι να βγάλουν ξανά μίσος και οργή. Αυτά τα στοιχεία που τους έστειλαν στη Βουλή άλλωστε.
Η εκλογική νίκη έβγαλε τον πραγματικό τους εαυτό. Όσο συγκρατήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο… δεν το έκαναν από τη στιγμή που πήραν σχεδόν 13%. Και φαίνεται πως η Πέτρι θέλησε, για άγνωστους ακόμη λόγους, να πάρει αποστάσεις απ’ αυτό. 
Και τα βρόντηξε κι έφυγε, αφήνοντας συνεργάτες και δημοσιογράφους να την κοιτούν εμβρόντητοι! Και δεν είναι ένα κι όποιο στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος. Είναι συμπρόεδρός του. Και η στάση της, κάτι δείχνει.

Η Πέτρι και η εσωτερική διχογνωμία

Η Φράουκε Πέτρι έκανε μια κίνηση που κανείς δεν περίμενε. Ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι ανεξαρτητοποιείται από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αλλά την έδρα, δεν τους τη χαρίζει. Δεν θα ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του AfD. Αλλά η ίδια, βουλευτής θα είναι. 
Η συμπρόεδρος του AfD μίλησε για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της. Η Πέτρι εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία», είπε η Πέτρι. Και ανακοίνωσε πως έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 
«Το AfD του 2013 και ως το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης», τόνισε.
Μόλις τελείωσε τη φράση της, πήρε την τσάντα της και εγκατέλειψε την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters