Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΑΟΖ: Στην Κύπρο το ερευνητικό της ExxonMobil - Αλλάζει τα δεδομένα η Shell

ΑΟΖ: Στην Κύπρο το ερευνητικό της ExxonMobil - Αλλάζει τα δεδομένα η Shell


Police-Voice blog ➤
Στην Κύπρο και στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασε το ερευνητικό Ocean Investigator, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί το ενδιαφέρον της Shell για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου.

Στην Κύπρο και στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασε το ερευνητικό Ocean Investigator προκειμένου να ανεφοδιαστεί ενόψει των επιστημονικών ερευνών που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται ενόψει των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της κοινοπραξίας των Exxon Mobil Qatar Petroleum. Θα ακολουθήσουν και οι σχετικές περιβαλλοντικές έρευνες από το σκάφος Med Surveyor, το οποίο αυτή την περίοδο πραγματοποιεί παρόμοιες εργασίες στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Οι έρευνες θα γίνουν στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι τρεις δυνητικοί στόχοι Ανθείας, Γλαύκος και Δελφίνος.

Ενδιαφέρον της Shell για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου.

Εξάλλου νέα δεδομένα δημιουργεί το ενδιαφέρον της Shell για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η ολλανδό βρετανική πολυεθνική εταιρεία ενδιαφέρεται για αγορά αερίου από τα κοιτάσματα Αφροδίτη του κυπριακού ενεργειακού τεμαχίου δώδεκα και από το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τις πληροφορίες ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, επιβεβαίωσε χθες με δήλωση στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Είχα πει ότι είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία. Δεν θέλω να καθορίσω αν είναι με το τερματικό στο Ιντκού που διαχειρίζεται η Shell. Θα πω μόνο ότι γίνονται συζητήσεις και με τα δυο τερματικά και είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Επίσης αυτό που απέδειξε και το δημοσίευμα είναι και την περιφερειακή διάσταση του θέματος, δεν είναι μόνο το Αφροδίτη που διαπραγματεύεται η Shell αλλά και το Λεβιάθαν.»

Η υπό σύναψη συμφωνία προβλέπει την από κοινού αγορά από τα δυο κοιτάσματα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και διοχέτευση στο τερματικό υγροποίησης που η εταιρεία κατέχει στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές πριν από τέλος του χρόνου, ενώ ως επικρατέστερο σενάριο για την μεταφορά του αερίου θεωρείται η κατασκευή κοινού αγωγού προς το τερματικό. Πάντως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν την Noble να ζητά μείωση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στο κοίτασμα Αφροδίτη. 

Τέθηκε σε ισχύ η NAVTEX για το τεμάχιο «10»

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την έκδοση νέας τουρκικής Navtex, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Όπως αναφερει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελευθερος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική Navtex δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς. Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου η νέα προκλητική οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέπεμψε χθες ο σταθμός της Αττάλειας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για άσκηση με πυρά στον κόλπο της Μόρφου δεν έμεινε αναπάντητη από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. 
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex τα γυμνάσια με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη από τις επτά το πρωί έως στις τέσσερις το απόγευμα. 

Με πληροφορίες απο ant1iwo.com
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου