Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»… ξαναβούλιαξε τις προκλήσεις του Barbaros

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»… ξαναβούλιαξε τις προκλήσεις του Barbaros


Police-Voice blog ➤
Την δεύτερη απάντηση μέσα σε 24 ώρες πήρε από τη Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” που επιτηρεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής των 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου.
Κατά τις πληροφορίες του OnAlert τα ξημερώματα της Παρασκευής, σχεδόν την ίδια ώρα όπως και την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικο ερευνητικό επιχείρησε να προκαλέσει εισερχόμενο στην περιοχή ελέγχου και ελληνικής κυριαρχίας. Η αντίδραση του πλοίου του ελληνικού στόλου ήταν εξίσου ακαριαία και δυναμική όπως και εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μεταδόθηκε εκ νέου μέσω ασυρμάτου η προειδοποίηση αποχώρησης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η απάντηση του τουρκικού ωκεανογραφικού, αυτήν την φορά δεν ήταν μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, αλλά το περιεχόμενο της ήταν ξανά προκλητικό. Εκτός από την επωδό ότι βρίσκονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το πλήρωμα του Barbaros έκανε και μάθημα στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, ζητώντας να “ξαναδιαβάσουν τους χάρτες”.
Η δυναμική συνέχεια ήταν τέτοια βέβαια που δεν άφησε και πολλά περιθώρια στο τουρκικό ωκεανογραφικό αλλά ούτε και στη συνοδεία του. Και αυτές οι στενές επαφές καταγραφόταν σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Όπως επίσης είναι σαφές ότι και για τη νέα απόπειρα από πλευράς της Άγκυρας, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της έντασης, υπήρξε ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών που διαθέτουν μάτια στην ευρύτερη περιοχή, μέσω των μονάδων τους, που όμως είναι ανεπτυγμένες σε αποστάσεις άνω των 120 χιλιομέτρων.
Άλλωστε η βαλβίδα αποσυμπίεσης που άνοιξε με το φως της ημέρας κατά την οποία η ισχυρή προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ βρισκόταν στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο συναντάτο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ την Κύπρο επισκέπτετο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα διατηρεί το πολυδιάστατο σχέδιο ετοιμότητας στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η παρουσία της Φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” στην περιοχή. Μάλιστα εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων το πολεμικό μας πλοίο θα αντικατασταθεί από τη Φρεγάτα “Σαλαμίς”. Είναι άλλωστε σαφές ότι η Αθήνα και δη οι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου, με διακηρυγμένη πλέον την βούληση για παρουσία στην περιοχή, καταστρώνουν τα πλάνα τους για να αντιμετωπιστούν όλα τα πιιθανά σενάρια.
Όμως ο στόχος είναι ξεκάθαρος όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη: “Σε ότι αφορά στη δικιά μου τη θέση η προσπάθειά μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία. Να μην δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Αλλά χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, και όλα αυτά θα γίνουν όπως πρέπει και όπως έχουν σχεδιαστεί.”
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου