Πρωτοφανή πρόκληση από τους Τούρκους είχαμε το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Φαρμακονήσι. Τουρκικά F-16 πέταξαν πολύ κοντά σε ελληνικό Super Puma που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας διάσωσης, σε μια προσπάθεια να το καταρρίψουν.
Η ψυχραιμία και η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων έσωσε την κατάσταση, καθώς παρόλο που κινδύνευσαν οι ζωές τους δεν πανικοβλήθηκαν και κράτησαν σε ισορροπία το ελικόπτερο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ελληνική περιοχή, επιχειρούσε ένα τουρκικό UAV καθώς και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Οι Τούρκοι πλέον προσπαθούν να αναβαθμίσουν την ένταση, και το χθεσινό περιστατικό αποδεικνύει πως η Άγκυρα θέλει να δει ελληνικό αίμα στο Αιγαίο.
Η ένταση ξεκίνησε όταν δόθηκε σήμα για επιχείρηση έρευνας διάσωσης στη περιοχή του Φαρμακονησίου, για παράνομο μετανάστη που έπεσε στη θάλασσα από σκάφος. Πλωτά του Λιμενικού Σώματος, έσπευσαν στην περιοχή. Πολύ σύντομα οι Τούρκοι έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή με πτήσεις F-16 και υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Κουνελονήσι.
Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ελικόπτερο Super Puma οι Τούρκοι κλιμάκωσαν δραματικά τις προκλήσεις τους, ξεπερνώντας τα όρια και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πτήση του Super Puma που επαναλαμβάνουμε έκανε έρευνα διάσωση σε χαμηλό ύψος.
Τα δύο τουρκικά F-16 που πέταγαν σε ύψος από 18.000 έως 22.000 πόδια κάνοντας υπερπτήσεις , κατέβηκαν στο χαμηλό ύψος που πετούσε το ελικόπτερο της ΠΑ και πέταξαν από πάνω του σε απόσταση που υπολογίζεται ότι ήταν μεταξύ 100 και 200 πόδια! Τα καύσιμα των F-16 ταρακούνησαν το ελικόπτερο για τα καλά. Αν το πλήρωμα δεν ήταν ψύχραιμο η εξέλιξη μπορεί να ήταν πολύ δυσάρεστη.
Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Λιμενικό να εντοπίσει νεκρό τον λαθρομετανάστη και να αποχωρήσουν τα σκάφη του από την περιοχή.
Η συμπεριφορά των Τούρκων έδειξε ότι επεδίωκαν όχι απλά την ένταση, την προβολή ισχύος και την πρόκληση. Η επικίνδυνη διέλευση πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αυτό που όλοι δηλώνουν ότι φοβούνται: το ατύχημα στο Αιγαίο που μπορεί να κλιμακώσει κι άλλο την ένταση που ήδη υπάρχει.
Ωστόσο η προκλητικότητα δεν σταμάτησε εκεί. ΗΤουρκία αργά το απόγευμα της Παρασκευής έσπευσε να εγκλωβίσει περιοχή ελληνικής ευθύνης και μάλιστα να επικαλύψει και όλο το Φαρμακονήσι.
Η Τουρκία με την NAVTEX 0118/19  δεσμεύει μεγάλη περιοχή μεταξύ Λέρου, Καλύμνου, Λειψών  και απέναντι τουρκικής ακτής για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR)  μέχρι και το Σάββατο .
Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία επικαλύπτει σε μεγάλο μέρος  την Ελληνική περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης (SRR) και με τρόπο προκλητικό  επικαλύπτει και όλο το Φαρμακονήσι.
Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 0118/19
AEGEAN SEA
SEARCH AND RESCUE OPERATIONS, FROM 181600Z JAN 19 TO 190500Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
37 21.00 N – 027 19.00 E
37 10.00 N – 027 19.00 E
37 10.00 N – 027 02.50 E
37 21.00 N – 027 02.50 E
CAUTION ADVISED.